Webinar 'Ben jij al op (de) hoogte?'

Het webinar ‘Ben jij al op (de) hoogte?’ over zelfregulering in de steigerbranche vond plaats op 16 maart 2017 en werd georganiseerd samen met de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en de Inspectie SZW.

Kijk hier het webinar terug!

In de steigerbranche is veilig werken een belangrijke prioriteit. Brancheorganisatie VSB heeft samen met Bouwend Nederland (KOMAT, Kontactgroep Materieel) het initiatief genomen om de Richtlijn Steigers te ontwikkelen. Deze richtlijn geeft onder meer een weerslag van de geldende wet- en regelgeving, de normen en de stand van de techniek. Ook is een nieuwe scholingsstructuur voor de steigerbouw geïntroduceerd. Vanaf 1 januari 2017 kunnen steigermonteurs daarmee hun deskundigheid en vakbekwaamheid aantonen.

Met de richtlijn en nieuwe scholingsstructuur zet de steigerbranche een belangrijke extra stap in het zelf organiseren van gezond en veilig werken. In dit webinar vertelt Peter Hecker van de VSB waarom de richtlijn is opgesteld, hoe je dit met alle (keten)partijen in een branche aanpakt en hoe je ervoor zorgt dat het een succes wordt en vooral blijft. Jan Vermeiren van de Inspectie SZW vertelt hoe de samenwerking tussen de Inspectie en de branche vorm kreeg en welke rol de richtlijn heeft wanneer het gaat om handhaving en toezicht. Ook gaan we in algemene zin in op de samenwerking tussen Inspectie SZW en brancheorganisaties om te komen tot een veiligere werkomgeving. Tot slot staan we stil bij wat de Richtlijn Steigers en nieuwe scholingsstructuur betekent voor de bedrijven die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie. Dick Koster, bestuurslid Sectiebestuur Steigerbedrijven VSB en Managing Director bij Steigerbouw van der Panne, vertelt over zijn praktijkervaring met zelfregulering in de steigerbranche.

De richtlijn en scholingsstructuur zijn afgestemd met de branches waar steigerbouw wordt toegepast, de Inspectie SZW en diverse kennis- en onderzoeksinstellingen.

Interesssante links:
http://www.vsbweb.nl/
https://www.inspectieszw.nl/
www.richtlijnsteigers.nl
www.richtlijnbekistingenondersteuningen.nl

Kijk hieronder naar de video over Gezond en veilig werken in de keten van de steigerbouw.