“Nudging” richting gezond en veilig werk

Een nieuw recept voor gedragsverandering

Iedereen heeft het over nudging. Dat is niet vreemd. Het gebruik van gedragsinzichten uit de wetenschap is aan een opmars bezig op veel plekken in de samenleving. Het fameuze tekeningetje van een vlieg in urinoirs op Schiphol, vliegtuigmaatschappijen die je laten weten dat er nog maar ‘twee tickets zijn voor deze prijs!’ en de melding van de belastingdienst dat 90% van jouw peers zijn belasting op tijd betaalt, zijn voorbeelden van manieren om onbewuste gedrag bewust te beïnvloeden.

Welke mogelijkheden biedt dit voor gezond en veilig werken? Dat verkennen we in het webinar Nudging richting gezond en veilig werk van 6 juli 2017.

Onze experts in dit webinar zijn:

  • Addie Weenk (Rijkswaterstaat), over zijn ervaringen met gedragsinzichten in de vuilnisbranche, waar gedragsverandering een centrale uitdaging is;
  • Jakko van Kampen (RIVM), over inzichten in gedrag uit ongevalsonderzoek met de Storybuilder methoden; en
  • Esmee van Kampen (VHP Human Performance), over de implementatie van het Vignet Arbeidsveiligheid van brancheorganisatie VBZ in de brood- en banketsector, waarbij ook nudges zijn ingezet.

Zij gaan in gesprek over het ‘wat en waarom’ van gedragsinzichten en gaan natuurlijk extra in op het ‘hoe’. Ben je benieuwd naar hoe nudging gedragsverandering sneller, goedkoper en effectiever maakt? Kijk dan hieronder het webinar terug!

Interessante links uit het webinar Nudging

Factsheet Vignet Arbeidsveiligheid

Download hier