Ronde 3 Workshops

Kies hieronder uit de workshops die in Ronde 3 worden gehouden - voor meer keuze klik op de Tafelgesprekken van Ronde 3

To nudge or not to nudge: hoe beïnvloed ik bewust en onbewust gedrag binnen mijn organisatie?

Christine Swankhuisen, Tabula Rasa, expert op het gebied van communicatie en gedrag
Nudging is populair. Iedereen wil wel de opvolger bedenken van de bekendste nudge: de ingebakken vlieg in het urinoir op Schiphol om schoonmaakkosten omlaag te brengen. Wat is nudging en wanneer kun je het toepassen in je organisatie om gezond en veilig werken te bevorderen? Welke geslaagde en minder geslaagde voorbeelden kunnen je inspireren? Dit en meer over gedragsbeïnvloeding in deze workshop.

Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken

Karina Rauh, Projectleider project ‘Werken aan een cultuur voor gezond en veilig werken’ van de Inspectie SZW en Directie Gezond en Veilig Werken, Ministerie van SZW
Hoe kunnen beleid en inspectie bedrijven ondersteunen bij het uitbouwen van een gezonde en veilige werkcultuur? Tijdens deze workshop maak je kennis met instrumenten die kunnen bijdragen aan het versterken van een gezonde- en veilige atmosfeer. Ook krijg je inzicht in de Scan Veilig Gedrag: een wetenschappelijk onderbouwd instrument om de cultuur binnen jouw bedrijf in kaart te brengen.

Gezond en veilig werken: een kwestie van lange adem!

Henk Schuur, BFBN; Daniëlle Gevers Deynoot, evofenedex; Willem Schunselaar, Governance Code; Annemarie Arensen, VERAS
In deze College Tour delen vier experts de lessen die zij hebben geleerd bij diverse pilotprojecten. Thema is continuïteit in de aandacht voor gezond en veilig werken. Hoe kun je dat bewerkstelligen en hoe houd je het thema op de agenda? Hoe motiveer je mensen om blijvend interesse te hebben en niet afhankelijk te zijn van één trekker? Belangrijke tips en adviezen waarmee je meteen aan de slag kunt.

Intervisiesessie: Werken aan cultuur en gedrag

Thamar Tax, Capgemini Consulting, facilitator intervisiesessies 
Welke knelpunten ervaar je bij het versterken van een gezonde en veilige cultuur in jouw organisatie of branche? Bij deze sessie krijg je de mogelijkheid om in een vertrouwde omgeving je eigen casus in te brengen. Samen met de andere deelnemers kies je één casus, die verder wordt verkend en verdiept. In groepsverband kom je tot nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen.

Robotica als middel om gezond en veilig werken te leren

Arjan van den Broek en Kooske Franken, docenten Albeda college; Jan-Willem Akkermans, Hogeschool De Kempel
Dit is de 21e eeuw. Digitalisering omgeeft ons vrijwel altijd, en beïnvloedt je manier van leven. Dat geldt ook voor hoe we leren. Robotica opent vele deuren, eveneens in het onderwijs. Heb je wel eens gedacht aan een robot om jouw werknemers gezond en veilig te leren werken? Maak in deze workshop kennis met onderwijsrobot Eddy en ontdek wat je hier allemaal mee kunt.

Inzicht in beroepsziekten, een bedreiging of een kans?

Ad de Rooij, medisch adviseur Stigas; Marilous Chaillet, praktiserend bedrijfsarts Stigas
Wat bevordert preventieve maatregelen na de melding van een beroepsziekte? Stigas ontdekte dat het signaleren van dergelijke ziekten in MKB-bedrijven dé basis is voor preventie en een effectieve samenwerking, ofwel effect op de werkvloer. Werkplekonderzoek is een belangrijk onderdeel van de verzuimbegeleiding en maatregelen tegen beroepsziekte. Leer van praktijkvoorbeelden met foto’s en filmpjes!

Terug naar het volledige programma.