Ronde 2 Workshops

Kies hieronder uit de workshops die in Ronde 2 worden gehouden - voor meer keuze klik op de Tafelgesprekken van Ronde 2

To nudge or not to nudge: hoe beïnvloed ik bewust en onbewust gedrag binnen mijn organisatie?

Christine Swankhuisen, Tabula Rasa, expert op het gebied van communicatie en gedrag
Nudging is populair. Iedereen wil wel de opvolger bedenken van de bekendste nudge: de ingebakken vlieg in het urinoir op Schiphol om schoonmaakkosten omlaag te brengen. Wat is nudging en wanneer kun je het toepassen in je organisatie om gezond en veilig werken te bevorderen? Welke geslaagde en minder geslaagde voorbeelden kunnen je inspireren? Dit en meer over gedragsbeïnvloeding in deze workshop.

Beslissen in onverwachte situaties: de resilience game

Viola van Guldener, Programmacoördinator Veilig Werken, RIVM; José M. Marin Wesker, Safety consultant, Safety Assist
Hoe train je veerkrachtige besluitvorming in organisaties? Deze serious game helpt je hierbij! RIVM heeft in nauwe afstemming met veiligheidskundigen de serious game ‘Resilience in Vijf Stappen’ ontwikkeld. Door besluitvorming in praktijksituaties na te bootsen, leer je spelenderwijs veilig en succesvol om te gaan met onverwachte situaties. Daarnaast ga je mentale valkuilen (h)erkennen.

Gedragsbeïnvloeding voor veiliger en gezonder werk: hoe pak jij het aan?

Erna Bak, branchevereniging Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ); Heleen den Besten, Longalliantie; Maarten Debets, AMC; Marije Oosterheert, VeiligheidNL
Om veilig en gezond gedrag binnen bedrijven te stimuleren, kun je gebruik maken van top-down en bottom-up beïnvloedingsstrategieën. Wat zijn de voor- en nadelen van deze strategieën? Hoe kun je er concreet mee aan de slag? Samen gaan we op zoek naar ideeën en tips om jouw invloed te vergroten en tot een aanpak te komen die daadwerkelijk verandering teweeg brengt.

Vitaliteit versterken

Renée Scheepers, AMC Onderzoeksgroep Professional Performance; Nathalie Hugenholtz, VeiligheidNL
Vitaliteit, werkdruk en stress zijn factoren die invloed uitoefenen op productiviteit en verzuim. In deze workshop laten we jou als deelnemer kennismaken met de vitaliteitsscan en de vitaliteitsinterventie die wij hebben ontwikkeld. We laten je daarnaast ervaren dat de interventie helpt om de dialoog met medewerkers op een effectieve manier aan te gaan in verband met hun eigen teamvitaliteit.

Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken

Karina Rauh, Projectleider project ‘Werken aan een cultuur voor gezond en veilig werken’ van de Inspectie SZW en Directie Gezond en Veilig Werken, Ministerie van SZW
Hoe kunnen beleid en inspectie bedrijven ondersteunen bij het uitbouwen van een gezonde en veilige werkcultuur? Tijdens deze workshop maak je kennis met instrumenten die kunnen bijdragen aan het versterken van een gezonde- en veilige atmosfeer. Ook krijg je inzicht in de Scan Veilig Gedrag: een wetenschappelijk onderbouwd instrument om de cultuur binnen jouw bedrijf in kaart te brengen.

Gezond en veilig werken met behulp van smartglasses

Wouter Steutel, 1Minuut Innovatie; Arjan van den Broek, LC docent bij Albeda College, branche Gezondheidszorg
Via smartglasses real time op afstand meekijken met een collega, en instructies geven. Dat maakt de zogenoemde Genzõ app mogelijk. Hiermee kun je aanwijzingen geven aan een onderhoudsmonteur of verpleegkundige bijvoorbeeld. Benieuwd welke voordelen de app meebrengt voor gezond en veilig werken? Maak in de workshop kennis met de nieuwe app en leer hoe je die effectief in de praktijk kunt toepassen.

Terug naar het volledige programma.