De goede praktijk: Dokterhoe - gezond en veilig binnen een UMC

Dokterhoe is een openbaar en digitaal arboportaal, ontwikkeld voor en door de acht Nederlandse Universitair Medische Centrums (UMC’s). Elke UMC-medewerker kan bij Dokterhoe terecht met zijn of haar arbovragen; van schoonmaker tot medisch specialist, van verpleegkundige tot secretaresse.

Arboportaal Dokterhoe is een initiatief van de Nederlandse Federatie van UMC’s. Het richt zich op de medewerkers van de acht UMC’s en is beschikbaar als site en (gratis) app.

Aanpak en resultaten

Het Arboportaal is opgezet om de circa 65.000 medewerkers te informeren over gezond en veilig werken binnen de UMC’s.

Een Universitair Medische Centrum is een werkomgeving met veel specifieke risico’s voor gezond en veilig werken. Door middel van de website en de app is kennis gebundeld en is er een praktische vertaling gemaakt van de voorschriften in de Arbocatalogus van de UMC’s.

Dokterhoe biedt praktische informatie, bijvoorbeeld tips over voeding en bewegen, Arboadvies over tillen en veilig omgaan met gevaarlijke stoffen waaronder cytostatica. Zo helpt het portaal de medewerkers om fit, vitaal en gezond te blijven. Een werkgroep waarin elke UMC is vertegenwoordigd, onderhoudt Dokterhoe. Zo is de content altijd up to date en voor alle medewerkers relevant.

Wat kunnen branches en bedrijven van deze goede praktijk leren?

Dokterhoe is een inspirerend voorbeeld van samenwerking tussen (grote) organisaties in eenzelfde sector. Branches en bedrijven kunnen zich laten inspireren hoe je door middel van een website en app tussen organisaties (Arbo-) kennis kunt delen en mensen kunt ondersteunen om gezond en veilig werken in de sector te stimuleren.

Meer weten?

Ga dan naar de website van Dokterhoe.