Werkplaats Aan de slag met Cultuur & Gedrag

Op 30 november 2016 organiseerde het programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken van het ministerie SZW een Werkplaats Cultuur & Gedrag.

Een verslag van de bijeenkomst kun je hieronder downloaden. 

In een werkplaats krijgen deelnemers de mogelijkheid een eigen vraagstuk in te brengen. Op een interactieve en inspirerende manier verkennen en verdiepen we deze vragen en gaan op zoek naar antwoorden waar je direct mee aan de slag kunt. 

  • Medewerkers vinden het lastig om elkaar aan te spreken op ongezond of onveilig gedrag. Hoe kan ik dat verbeteren?
  • In mijn organisatie heeft het management niet zoveel aandacht voor veiligheid. Wat kan ik doen?
  • Hoe betrek ik medewerkers actief bij het creëren van een gezonde en veilige werkplek?

Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die bedrijven en branches hebben. Tegelijkertijd zijn er bij diezelfde branches en bedrijven ook veel slimme ideeën, praktische aanpakken en goede praktijkvoorbeelden om cultuur & gedrag te beïnvloeden. In de Werkplaats brengen we de kennis en ervaring uit verschillende branches bij elkaar.

Hoe werkt het?
Iedere deelnemer brengt een eigen vraagstuk of casus in. Dat kan klein of groot zijn, maar is in elk geval gerelateerd aan cultuur en/of gedrag. In deelsessies verkennen we met elkaar de vraagstukken, zoeken naar overeenkomsten en bespreken mogelijke oplossingen. Iedere deelnemer brengt een casus in en deelt daarnaast de eigen kennis en ervaring om andere deelnemers verder op weg te helpen. 

Instrument
Tijdens de bijeenkomst presenteren we ook een (digitaal) instrument dat onderzoeker Joyce Rupert heeft ontwikkeld in opdracht van het ministerie SZW. Het instrument geeft bedrijven en branches inzicht in die elementen in de organisatiecultuur die van belang zijn om veilig en gezond werken te borgen. Joyce Rupert geeft een toelichting op het instrument dat voortbouwt op haar eerdere onderzoek: Van compliance naar participatie. Meer informatie over de tool vind je hier.

Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag 30-11-2016

Download verslag